Surinaamse roti met sperziebonen en kip

Surinaamse roti met sperziebonen en kip

Er zijn duizenden roti recepten te vinden, maar met dit basis recept leer je snel hoe je een lekkere roti op tafel kan zetten. Als je eenmaal geoefend hebt met het maken van roti, dan kan je met nieuwe kruiden en groentes gaan werken. Uiteindelijk kan je dan je hele eigen recept Surinaamse-roti-met-sperziebonen-en-kipverzinnen!

roti

Ingrediënten

  • Zes teentjes knoflook
  • Zeven ons aardappelen
  • Eén rode peper
  • Een pond kipfilet
  • Een pond sperziebonen
  • Een halve eetlepel komijn
  • Anderhalve eetlepel kerriepoeder
  • Eén eetlepel tomatenpuree
  • 170 ml water
  • Twee rode uien
  • Vijf en halve eetlepels zonnebloemolie
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • Eén tablet kippenbouillon
  • Zout

Bereidingswijze

  1. Schil alle aardappelen en snijd deze in grote stukken. Zet ondertussen een pan met water op het vuur. Als het water kookt gooi je hier drie ons aardappelen in. Bewaar de rest van de aardappelen in water voor later.
  2. Schil de teentjes knoflook en gebruik een knoflookpers om ze te persen. Was de rode peper en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens de rode peper helemaal fijn. Gebruik een staafmixer om een twee teentjes knoflook, een halve rode peper en de halve eetlepel komijn goed te mixen. Bewaar het mengsel voor even.
  3. Schil de twee rode uien en snijd deze in kleine blokjes. Vervolgens snijd je ook de kipfilet in kleine reepjes (bewaar deze even in de koelkast tot later). Was de sperziebonen en snijd de puntjes eraf. Leg nu de aardappelen (inmiddels gaargekookt) in een kom en pureer ze samen met knoflookpuree tot één geheel met de staafmixer. Proef de aardappelpuree even en zo nodig kan je wat zout toevoegen.
  4. Pak nu een tweede kom en meng het zelfrijzend bakmeel, het water, anderhalve eetlepel zonnebloem olie en een klein beetje zout tot een kneedbaar deeg. Laat vervolgens het deeg 12 minuten rijzen.
  5. Zet nu een grote wok op het vuur en giet twee eetlepels zonnebloemolie hierin. Mix vervolgens een kwart van de teentjes knoflook, één rode ui, een halve tablet kippenbouillon en de helft van de kerriepoeder tot één geheel. Als het allemaal goed is gemixt voeg je de aardappelen die je in water hebt bewaard toe, samen met de sperziebonen. Voeg nu een klein beetje water toe en laat het een halfuur lang zachtjes gaar koken (wel regelmatig even roeren).
  6. Zet nu een koekenpan op het vuur en voeg de rest van de zonnebloemolie toe. Bak vervolgens de laatste teentjes knoflook, één rode ui, één eetlepel tomatenpuree en alles wat over is van de peper, kerriepoeder en tablet kippenbouillon één minuut lang. Voeg nu de kip toe en roerbak deze twee minuten. Laat dit vervolgens een kwartiertje zachtjes sudderen.
  7. Verdeel het deeg in acht ballen en maak een gat in elke bal. Verdeel over de ballen de aardappelpuree en vouw de ballen dicht. Maak vervolgens met een beetje bloem en een deegroller acht mooie rotivellen van de ballen.
  8. Bak de rotivellen één voor één op in een koekenpan totdat ze gaan bollen en draai ze dan om. Neem vier diepe borden en verdeel de kip en sperziebonen over de vier borden. Serveer de roti’s in een mooi mandje en het gerecht is klaar om gegeten te worden!